RESERVOIR CUSTOM PROJECT TAKES SHAPE


Furphy Foundry collaborated with some of Victoria’s top urban architects to deliver an urban design project which reflects the unique spirit of Reservoir, a suburb of northern Melbourne.

The project across from the busy train station sought to create small nodes for personal interaction within the busy traffic-centred streets, and included seating, bollards and bike racks.

The colourful components replaced previous public seating which was poorly delineated from the busy street.

The circular seating units built by Furphy consisted of hot-dipped galvanised steel frames and hardwood timber slats stained with walnut tint to protect the seating from any harsh weather conditions. A custom laser-cut pattern around the base of each seat reflects the cultural identity of Reservoir.

To enclose the site, custom plinth mounted seating, complete with back support and armrests, were installed with modified fixing points to suit.

Custom-designed bike racks made of hot-dipped galvanised mild steel were also installed. The unique pedestrian barriers/pollards circle the project, all powder-coated in Dulux Blaze Blue.

Furphy Foundry worked with Citywide Constructions, Bellemo and Cat Architects and Jack Hotakorian and Associates Engineering to complete the project for City of Darebin council.

The project was a finalist the 2016 Victorian Premier’s Design Awards, for Architectural Design.



Visit www.furphyfoundry.com.au
Send Enquiry To Furphy Foundry